Czubajeczka ostrołuskowa

Czubajeczka ostrołuskowa (Lepiota aspera)

© weinkoetz – stock.adobe.com

Czubajeczka ostrołuskowa, czubajeczka szorstka (Lepiota aspera) to gatunek trującego grzyba z rodziny pieczarkowatych. Smakuje i pachnie bardzo nieprzyjemnie.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach i parkach, często na ich skraju, blisko dróg.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od września do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 4-15 cm średnicy. Trzon ma 5-12 cm wysokości.

Kapelusz szarawo-brązowy z ostrymi łuskami, przypominającymi kolce. Łuski te dość łatwo odpadają od kapelusza. Kształt najpierw kulisty, potem wypukły i spłaszczony. Na brzegu często znajdują się resztki osłony.

Blaszki wolne, białe, gęsto upakowane, często rozwidlone.

Miąższ jest biały.

Trzon biały, brązowawy, krótki z bulwiastą podstawą i szerokim, nieprzesuwalnym pierścieniem.

Podobne gatunki

Grzyb ten jest podobny do czubajki kani. Od kani rożni się mniejszymi rozmiarami i przykrym zapachem.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Smak: brak danych

Zapach: nieprzyjemny

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
VII IX X
Inne cechy

Od kani rożni się mniejszymi rozmiarami i przykrym zapachem. Na kapeluszu ostre łuski.

Czubajka kania
Macrolepiota procera

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
łąki
lasy liściaste

lasy iglastełąkilasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Zaleca się zbierać dojrzałe okazy kani. Muchomor ma zielonkawy odcień, a kania brązowy. Pierścień kani przesuwa się po trzonie. Podstawa trzonu nie jest w pochwie. to duży grzyb. Nie ma gładkiego kapelusza.

Czubajka czerwieniejąca
Chlorophyllum rhacodes

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Czubajka czerwieniejąca przy skaleczeniu blaszek i miąższu zabarwia się na kolor czerwony.


Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek trujący
gatunek trujący
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres występowania owocników czubajeczki ostrołuskowej.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-16, GAT-639019




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.